DOMOWE BUŁKI
Czas Wielkiego Postu jest czasem postanowień i wyrzeczeń. Odmawianie jedzenia słodyczy i postanowienie ścisłego Postu. Co powiecie na przepyszne domowe bułki? Szykujesz je głównie na suchych drożdżach, mące i wodzie.
Przepis :
-2,5 szklanki mąki przennej 400 gram
-3/4 szklanki ciepłej wody 200 gram
-saszetka suchych drożdży 7 gram
-3 łyżki delikatnej oliwy lub oleju
-płaską łyżeczkę soli i cukru
-do posmarowania bułek : 1 jajko
Możesz posypać bułki sezamem, makiem, pestkami dyni, słonecznikiem, czarnuszką bądź ziołami. 🙂
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsyp 2,5 szklanki mąki przennej i saszetkę suchych drożdży. Następnie wsyp płaską łyżeczkę soli i cukru.
Krok 2
Do miski wlek 3/4 szklanki lekko ciepłej wody oraz trzy łyżki oleju lub delikatnej oliwy. Wymieszaj ciasto a następnie zacznij wyrabiać.
Krok 3
Najlepiej wyrabiać ciasto dłońmi. Ciasto wyrabiaj minimum 5 minut. Pod koniec powinno zamienić się w elastyczną kulę.
Krok 4
Ciasto przenieś do miski i przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrastania na pełną godzinę.
Krok 5
Ciasto wyjmij z miski na czysty i suchy blat, ciasto nie powinno się kleić. Ciasto podziel na pół. Potem jeszcze raz na pół i każdy kawałek na pół tak żeby otrzymać 8 bułeczek.
Krok 6
W małej misce przygotuj sobie mak bądź inny dodatek. W drugiej małej misce jajko, mleko bądź olej.
Krok 7
Każdą bułkę posyp makiem bądź innym dodatkiem i posmaruj jakiem,mlekiem bądź olejem.
Krok 8
Gotowe buleczki ukadaj na formie delikatnie obsypaną mąką. Między bułkami zachowaj odstępy minimum 4 cm.
Krok 9
Formę z bułkami odstaw do lekkiego wyrośnięcia na około 20 min. Nagrzej piekarnik 190 stopni, góra /dół.
Życzymy smacznego!!!
Bułeczki możesz zjeść suche bądź posmarować dżemem, czekoladą bądź świeżym masłem. 🙂
Dodaj komentarz