LASAGNE
Dziś pokażemy wam coś dosyć pracochłonnego. Wtorek już drugi dzień tygodnia, rozpoczęliśmy tydzień ciężkim i pracowitym poniedziałkiem. Co powiecie na połączenie mięsa mielonego z makaronem? Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł by po ciężkim i pracowitym dniu zjeść coś pysznego! Zabieramy się do pracy!
Przepis :
-cebula 2 sztuki
-czostnek ząbki 2 sztuki
-Fix LASAGNE knorr 1 opakowanie
-mięso mielone wołowe 500 gram
-koncentrat pomidorowy 1 łyżka
-makaron LASANGE 1 opakowanie
-mleko 500 mililitrów
-mąka 3 łyżki
-masło 600 gram
-ser żółty 150 gram
-gałka muszkatołowa 1 szczypta
-oliwa 3 łyżki
-woda 400 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną oliwę. Jak tylko się podsmaży dodaj mięso mielone i smaż powoli.
Krok 2
Fix knorr wymieszaj w 400 mililitrach wody i wlej do mięsa. Całość duś powoli przez około 20 minut. Mięso powinno być miękkie a sos gęsty.
Krok 3
W tym czasie przygotuj sos beszamel. W rondelku rozpuść mało i wsyp mąkę. Mieszaj aż mąka połączy się z tłuszczem.
Krok 4
Teraz wlej mleko i energicznie mieszaj tak aby rozbić wszystkie grudki. Sos zagotuj dopraw szczyptą soli oraz dodaj gałkę muszkatołową. Na końcu dodaj do gorącego sosu połowę startego sosu. Mieszj aż ser się roztopi.
Krok 5
Najlepiej w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym układaj makaron. Najpierw posmaruj dno sosem beszamel. Następnie układaj surowy makaron tak, aby płyty pokryły dno i lekko zachodziły jeden na drugi.
Krok 6
Następnie ponownie posmaruj makaron sosem beszamel. Później nałóż warstwę mięsa, następnie połóż kolejną warstwę makaronu i sosu beszamel. Całość powtarzj do wyczerpania mięsa. Na końcu posyp serem i piecz w piekarniku rozgrzanym 180 stopni przez 30 - 40 minut.
Życzymy smacznego!!!
Dodaj komentarz