PIEROGI RUSKIE
Pierogi ruskie są bardzo popularne głównie na Ukrainie i w Polsce .Ten prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie jest naszym ulubionym.
Przepis :
-mąka 750 gram
-Przyprawa w Mini Pietruszka Knorr 1
-ziemniki 200 gram
-ser biały 200 gram
-jajko 1 sztuka
-woda 0, 5 szklanki
-cebula 5 gram
-tłuszcz 30 gram
-pieprz czarny 1 szczypta
-natka pietruszki 0,5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przesiej mąkę, dodaj wodę i jajko. Zagnieć i wyrób ciasto na jednolitą masę.
Krok 2
Ziemniki ugotuj. Cebulę pokruj w kostkę i zeszklij na patelni. Wystudzone ziemniki przepuść przez maszynkę z cebulą, dodaj rozkruszoną kostkę knorr i pieprz.
Krok 3
Podziel ciasto na kilka kawałków, każdy wałkuj cienko i wykrajaj z niego krążki o średnicy ok 5 cm. Na środek krążka nakładaj farsz. Składaj na pół dokładnie zlepiając brzegi.
Krok 4
Na wrzącą osoloną wodę wrzucaj pratiami pierogi, zamieszaj. Gdy podpłyną w górę, gotuj jeszcze 2 min. Gotowe wyjmuj łyżką. Natkę pietruszki posiekaj. Pierogi podawaj polane zrumienioną cebulką i posypane natką pietruszki.
Życzmy smacznego!!!